UA-133238990-1

                              

                                                   

RECEPTEN.

Aspergesoep:

Schil ca 300 gram Asperges, gooi de schillen niet weg maar doe ze samen met wat water en de in stukjes gesneden Asperges in de pan en kook ze maximaal 15 minuten, Smelt in een andere pan 35 gram boter, roer er 35 gram meel door en laat het binden. Dan 100 ml zoete witte wijn  en het kookvocht  zonder de schillen bij het mengsel voegen. Asperges toevoegen. Doe er wat water bij zodat de soep wat dunner wordt,  gebruik niet teveel water anders raak je de smaak van de Asperges kwijt. Om de soep wat romiger te maken kluts je een eidooier met 50 ml room en roer je door de soep.  Breng op smaak met zout,  peper,  nootmuskaat en strooi voor het opdienen wat verse peterselie erover. Lekker met een volkoren boterham met ham.

Tomatensaus:

Basissaus voor bij de pasta, lasagne enz.

1 kilogram tomaten, bij voorkeur vleestomaten in stukjes snijden.

1 rode peper waarvan je de zaadlijsten verwijderd.

1 ui pellen en in stukjes snijden,

1 of 2 tenen knoflook ( naar smaak) fijnsnijden of persen.

1 eetlepel rode basilicumazijn

klein blikje tomatenpuree

Naar smaak een beetje honing dit mag je ook achterwege laten.

Kruiden: oregano, basilicum, tijm, zout en peper.

Bak de knoflook samen met de ui aan., voeg de in stukken gesneden tomaat, kruiden, azijn en tomatenpuree toe en laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken, als de saus te dik is kun je een klein beetje water toevoegen. Voeg als je dit lekker vindt voor een wat zoetere saus een klein beetje honing toe.

Zelfgemaakte visburger met ravigotesaus:

Voor de burgers heb je nodig:

400 gram verse filet, bij voorkeur van witvis als kabeljauw, schelvis of wijting

Verse tuinkruiden: platte peterselie, dille en bieslook.

Zout, peper en paprikapoeder

Twee sneden oud brood of paneermeel, gezeefde bloem.

Eventueel een losgeklopt ei

Maal in de keukenmachine de filets samen met de tuinkruiden fijn, voeg zout, peper en paprika toe.

Meng met je handen het oude verkruimelde brood of de paneermeel door de fijngemalen vis, is de massa te stevig meng er dan een beetje van het gekluste ei door, is het te slap voeg wat extra brood of paneermeel toe. Als de burger mooi stevig is wat gezeefde bloem erover. Bak de burgers een paar keer om en om na ca. vijf tot zeven minuten zijn ze gaar, dit is afhankelijk van de dikte van de burgers.

De ravigotesaus maak je natuurlijk ook zelf en wel als volgt:

150 ml mayonaise (light), 1 sjalotje (fijnsnijden), 1 mini augurk fijn snijden, twee eetlepels kappertjes fijnsnijden en wat fijngesneden platte peterselie door de mayonaise roeren op smaak maken met wat zout en peper.

Zefgemaakte energiereep:

120 gram havermout
80 gram noten, waarvan ongeveer de helft met de keukenmachine fijn gemalen, de andere helft fijngesneden met een hakmes.
Ik heb gebruikt een mix van: amandelen, paranoten, hazelnoten, pecannoten (je mag ook gerust een andere mix nemen).
80 gram gedroogd fruit, neem wat je lekker vindt ik ben nu gegaan voor een tropical mix: rozijnen, bananenchips, gedroogde ananas, papaja, kokos, abrikozen ook hier geld neem wat je lekker vind.
35 gram zaadjes: ik heb sesamzaad gebruikt maar ook dit is geen must
Gebruikte specerijen: zout, theelepel kaneel en een flinke theelepel koek en speculaaskruiden.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar.
In een aparte kom 250 ml (halfvolle) melk samen met een ei doorroeren en langzaam door de droge ingrediënten mixen. De niet alle melk in een keer door de droge mix het kan zijn dat het net iets te veel is, dit moet je even aanvoelen. Bekleed een kleine ovenschool ( 10x20) of een aluminium barbecue schaal met bakpapier en schenk het mengsel erin. Bak de reep in ca 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden voor de hete lucht oven 175 graden.

Havermoutkoekjes:

Basis: 50 gram havermout en 150 gram banaan, verder vullen met wat je lekker vind bv rozijnen, gedroogde abrikoos, cranberry, stukjes noot enz., samen met wat kaneel. Goed mengen en met twee lepels een plat rondje maken in de voorverwarmde oven op 180 graden in 15 tot 20 minuten bakken. Let op deze koekjes blijven wat zacht dit hoort zo.

 Zelfgemaakte wraps:

 200 gram tarwemeel voor de wraps, hou wat extra achter om de wraps te bestuiven

125 ml water

zout

1 eetlepel olijfolie

Werkwijze: doe het meel samen met het water, olijfolie en zout in een kom en roer het met een lepel door totdat er een grote bal ontstaat. Doe het niet met je handen want het plakt enorm. Maak een schone theedoek nat, wring het goed uit en leg dit minimaal een half uurtje over de deegbal. Bestuif het aanrecht en de deegrol met meel en maak van de bal meel een paar kleinere bolletjes. Bestuif deze ook licht met meel en rol ze uit tot je een dunneplak hebt. Bak ze in een warme crepe of pannenkoekenpan aan weerszijde een minuut. Zijn  ze wat dikker hou dan een langere baktijd aan.

 Humus van kikkererwten:

Je hebt nodig:

1 blik kikkererwten ( ca 400 gram), afgieten en het vocht opvangen 4 eetlepels achterwege houden.

Ongeveer een kwart van een uitgeknepen verse citroen

 2 tenen knoflook

ca 10 kleine zongedroogde tomaatjes (potje)

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel cayennepeper

1 zoete puntpaprika

eventueel wat komijnpoeder

Doe alles in een kom,  en pureer het met de staafmixer, proef wat je ervan vind je kan altijd wat extra kruiden toevoegen, pas wel op met de cayennepeper deze kan overheersen en je humus te scherp maken. Gebruik niet al het achtergehouden vocht in een keer zodat je humus niet te nat wordt het moet een stevige massa worden. Je kunt als laatste wat olijfolie toevoegen maar dit is niet noodzakelijk.

Makreelspread:

2 gerookte makreelfilets,

1 hardgekookt ei

3 kleine augurkjes

100 gram riccota ( kun je vervangen door hüttenkäse)

Verse peterselie

Verwijder het vel van de filets en kijk de filets goed na op achtergebleven graatjes, deze zit vaak aan de zijkant en op het middenstuk, verwijder deze dit gaat makkelijk met een pincet.

Snijd de filets fijn en roer het fijngesneden ei, augurk en de ricotta er met een vork door. Blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Voeg op het laatst wat verse fijngesneden peterselie door. Lekker in de zelfgemaakte wraps, op een boterham of toastje.

Inspiratie nodig?,  volg de Facebookpagina Gewichtsconsulente Erna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kaart
E-mail
Info